Het spreekt voor zich dat je als werkgever je uiterste best doet om geschikte medewerkers aan te nemen. Dat zijn medewerkers die niet alleen passen binnen de functieomschrijving, maar ook betrouwbaar zijn.

Vertrouwen tussen de werkgever en werknemer is ontzettend belangrijk, omdat je op deze manier samen aan een gezonde collegiale band kan bouwen. Wanneer er vertrouwen heerst op de werkvloer, is er minder kans op onaangename situaties zoals het stelen van contanten en/of bedrijfseigendommen.

Helaas komt diefstal op de werkvloer door werknemers nog té veel voor. Ben jij een werkgever met het gevoel dat jouw organisatie hier ook onder leidt? Zodra jij kan bewijzen dat een bepaalde medewerker bedrijfseigendommen vervreemdt of regelmatig een greep in de kassa doet, kun je met een goede strafrecht advocaat de schade beperken of zelfs helemaal voorkomen.

Schorsing of ontslag op staande voet

Voordat de werkgever de werknemer schorst of op staande voet ontslaat, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Het is namelijk niet altijd terecht om de werknemer direct te ontslaan.

Samen met een advocaat kun je het hebben over het bewijs dat je hebt verzameld van de werknemer die heeft gestolen. Denk hierbij aan het moment dat er is ontdekt dat de werknemer steelt en of het ontslaan van de werknemer op staande voet proportioneel is. Wanneer dit niet zo is, is het vrijwel altijd mogelijk om ontslag via ontbinding van de arbeidsovereenkomst te bewerkstelligen.

Verder is het van belang dat het bewijs dat je hebt verzameld, toelaatbaar bewijs is. In bepaalde gevallen kan het ophangen van een verborgen camera geen toelaatbaar bewijs opleveren. Wanneer je dit van plan bent als werkgever, is het verstandig om eerst een strafrechtadvocaat te raadplegen.

Wanneer de werkgever een werknemer ontslag op staande voet geeft, is het van belang dat dit ‘onverwijld’ wordt gegeven. Dit houdt in dat er niet wordt gewacht met het geven van het ontslag door de werkgever. Echter, heeft de werkgever altijd de mogelijkheid om eerst juridische hulp in te schakelen direct nadat er is ontdekt dat een werknemer diefstal pleegt op de werkvloer.

Kortom; wanneer er sprake is van diefstal op het werk zorgt dit voor grote zorgen bij de werkgever en werknemer. Bij twijfel; vraag advies en handel op de juiste manier om toekomstige obstakels voor te zijn.