Wanneer het gaat om brandveiligheid is het belangrijk dat je niet pas handelt wanneer er daadwerkelijk brand is, maar dat je ook al nadenkt over brandpreventie. Onder brandpreventie worden de maatregelen verstaan die gedaan worden om een brand te voorkomen. Zoals het spreekwoord zegt, voorkomen is beter dan genezen! Zo geldt dat ook in dit geval. Wat kun je nou zelf in huis doen om uitbraak van een brand zoveel mogelijk te voorkomen? Wat moet je van brandpreventie weten voor op kantoor? Je leest het allemaal hier!

Brand voorkomen thuis

Een van de redenen waarom het belangrijk is om jezelf en andere gezinsleden zo veel mogelijk te beschermen tegen het uitbreken van een brand, is het feit dat vuur heel verraderlijk is. Zonder goede maatregelen kan een klein vuurtje zomaar uitgroeien tot een brandhaard. Dan kan de brandweer nog wel zo snel op locatie zijn, binnen minuten kunnen de vlammen meters hoog worden. We zullen je wat tips geven waar jij zelf rekening mee kan houden voor de beste brandpreventie.

Kinderen, laat ze nooit alleen of in de buurt met aanstekers of lucifers. Kinderen zitten overal aan, gaan er mee spelen en zien de gevaren niet in. Dit kan zomaar uit de hand lopen.

Ben je aan het koken? Verlaat dan nooit de keuken, of vraag iemand anders om een oogje in het zeil te houden. Je kunt ook een kookwekker zetten zodat je niet vergeet dat er nog iets op het fornuis staat. Wanneer je toch te maken krijgt met vuur in de keuken, zoals vlam in de pan, blus deze dan nooit met water! Dit is heel erg belangrijk. Wanneer je water in de pan gooit kan er namelijk door de combinatie met vet en olie en enorme steekvlam ontstaan. De makkelijkste manier om een vlam in de pan te doven is door middel van een blusdeken. Zorg dan ook dat je beschikt over een blusdeken in huis. Een blusdeken kan namelijk voor vele situaties ingezet worden.

Zet ook nooit kaarsen in de buurt van brandbaar materiaal en ga het huis niet uit wanneer er nog kaarsen branden. Daarbij klinkt het misschien voor de hand liggend maar zorg ervoor dat je een rookmelder in huis installeert. Mocht er een brand uitbreken dan zal deze je op tijd alarmeren.

Brandpreventie op kantoor

Net zoals thuis, is het op een kantoor net zo belangrijk om brand zoveel mogelijk te voorkomen. Op kantoor zijn er vaak meerdere mensen aanwezig die in geval van een brand allemaal gevaar lopen. Een van de belangrijkste dingen is dat er een werkend alarmsysteem en werkende sprinklers aanwezig zijn. Dit zijn essentiële onderdelen voor brandpreventie op kantoor. Hierdoor kunnen branden vroegtijdig gedetecteerd worden en zullen de sprinklerinstallaties de brand blussen. Hierbij is het wel alsnog belangrijk dat de brandweer geïnformeerd wordt, alleen de sprinklers kunnen vaak niet al het werk doen. Wanneer de installatie in onderhoud is of een storing heeft, dit kan natuurlijk ook voorkomen, is het verplicht dat er brandwachten aanwezig zijn in het pand. De brandwacht neemt dan als het ware de functie van de systemen over en is gekwalificeerd in brandgevaarlijke situaties. De brandwacht zal dan dus zorgen voor de brandpreventie op kantoor. Zij kunnen vroegtijdig brandbare situaties ontdekken en kunnen hier ook naar handelen.

Natuurlijk is het belangrijk om zelf ook een beetje op te letten wanneer je op kantoor werkt. Je wilt tenslotte allemaal een veilige werkplek hebben!